Intelligent interviewing

Categorieën: Waarheidsvinding
Verlanglijst Delen
Deel cursus
Pagina link
Deel op social media

Over cursus

Intelligent interviewing (het maken van notities anno 2021)

Bij de Leugenacademie denken wij dat het maken van ouderwetse notities tijdens je interview niet meer van deze tijd zijn. Waarom leg ik graag uit.

Tijdens interviews worden vaak notities gemaakt om later uit te werken tot een gespreksverslag. Wat daarbij opvalt is dat dit vrijwel altijd op dezelfde manier gebeurd.

· Met pen en papier
· Op een computer in een “Microsoft word” achtige omgeving

Het maken van notities wordt door de meeste interviewers als lastig ervaren. De meeste verkopers maken in de meeste gesprekken niet eens aantekeningen maar maken hun gespreksverslag pas naderhand.

In bijna alle gesprekken wordt onnodig veel tijd verloren. Sollicitanten moeten meerdere keren opdraven omdat niet alle vragen zijn gesteld of omdat andere dingen vergeten zijn. Zonde van de tijd denken wij. Zeker als het met een nieuwe methodiek in 1 keer goed kan.

Deze methodiek is zeer bruikbaar voor de volgende doelgroepen:

· Advocaten
· Claim afhandelaren
· Verzekeraars
· Schade experts
· Notarissen
· Ambtenaren
· Sociale diensten
· Belastinginspecteurs
· Rechercheurs
· Werving en selectie bureaus
· personeelszaken

De reden dat het lastig is om aantekeningen te maken en tegelijk een interview te doen is omdat de hersenen op een andere manier werken. De hersenen zien de getypte tekst in de computer als een grijs vlak. Dit grijze vlak is niet in staat om je te helpen bij het voeren van je gesprek. Sterker nog het stoort je in je interview omdat je overzicht mist en niet weet wat je volgende vraag zou moeten zijn.

Intelligent interviewing is een methodiek die ervoor zorgt dat je aantekeningen of notities je helpen in je gesprek. Het is als het ware een dashboard waarop je kunt zien op welke vragen je al een antwoord hebt gekregen en welke vragen je nog moet stellen. De methodiek is zo waterdicht dat je kunt stellen dat als je de methodiek volgt je geen vragen meer kunt vergeten te stellen.

Bij de ontwikkeling van de methodiek hebben we gekeken welke informatie de hersenen wel kunnen verwerken tijdens een interview. Plaatjes blijken hierbij de oplossing te zijn. We werken tijdens de intelligent interviewing methode met een boomstructuur. We beginnen met de stam die de basis vormt voor het gesprek. Dit is de rode draad van het interview. Dit is waar het om draait. Waar de boom vertakt krijgen we hoofdvragen die we target questions noemen. Deze takken worden weer verder onderverdeeld in part target questions. Indien er vermoeden is van misleiding worden er aan het interview Alibi Killers (AK) toegevoegd. De AK’s zorgen ervoor dat de smoesjes worden opgebruikt alvorens de part target question word gesteld. Aan het einde van deze takken bevinden zich de bladeren welke indicators worden genoemd.

Als de boom eenmaal staat is er een direct overzicht in wat er nog moet worden gevraagd en wat er al is gevraagd. De antwoorden komen op vaste plaatsen in de boom en alle bladeren krijgen een indicator mee.

intelligent Interviewing

 

Na het interview kun je op basis van deze notities het gespreksverslag maken. Wij adviseren om dit niet te doen omdat het werken met intelligent interviewing al een uitgebreid verslag oplevert en het anders dubbel werk is. Daarnaast blijf je zitten met het feit dat je dan weer met dat grijze vlak zit waarbij je niet in 1 oogopslag kunt zien waar het over gaat.

Intelligent interviewing is het nieuwe interviewen waarbij je gebruik maakt van de laatste inzichten op het gebied van informatieverwerking. Ben je eenmaal vertrouwd met deze nieuwe methode wil je niet meer terug naar de oude dat verzekeren wij je.

Toon meer

Wat wil je leren?

  • Je leert aantekeningen maken die voor je werken ipv lastig zijn om te maken.
  • Je leert hoe je in één oogopslag het hele gesprek weer terug kunt halen
  • Je leert hoe je effectief met twee mensen kunt interviewen
  • Je leert hoe je kunt voorkomen dat je ook maar één vraag vergeet te stellen

Cursus inhoud

Hier kun je de cursus volgen

  • Klik hier om de cursus te volgen
    00:00

Student waarderingen & beoordelingen

Nog geen beoordeling
Nog geen beoordeling