Leugendetectie in geschrift

Categorieën: Waarheidsvinding
Verlanglijst Delen
Deel cursus
Pagina link
Deel op social media

Over cursus

De training Schriftelijke leugendetectie.

Als we kijken naar leugendetectie kunnen we dit op vele manieren doen. Zo bestaan er mogelijkheden om leugens te detecteren met gebruik van apparatuur en zonder gebruik van apparatuur. De Leugenacademie specialiseert zich in het achterhalen van de waarheid zonder gebruik te maken van apparatuur. Hierdoor is het overal toepasbaar en is de investering relatief laag.

We hebben twee dagen in het programma die zich vooral richt op non-verbale communicatie, het kalibreren en het toepassen van communicatie strategieën waarbij je de ander kunt verleiden tot het vertellen van de waarheid.

Op een andere trainingsdag leren de deelnemers het gezicht op een andere manier waarnemen. We trainen het zien van micro-expressies, een in het gezicht zichtbare emotie die slechts een fractie van een seconde zichtbaar is. Met behulp van het kunnen waarnemen en interpreteren van micro-expressies is het mogelijk in veel gevallen de waarheid op basis van deze elementen te kunnen achterhalen.

Op de dag schriftelijke leugendetectie leren de deelnemers hoe zij meer informatie kunnen halen uit geschreven teksten. De training schriftelijke leugendetectie wordt nergens in deze vorm in Nederland gegeven. Het grote voordeel van het analyseren van teksten ten opzichte van de andere methodieken is dat je bij het analyseren van teksten maar één ding tegelijk hoeft te doen. Bij het kijken naar lichaamstaal dien je ook tegelijk op de woorden te letten en te bepalen of deze consistent zijn met wat je ziet. Bij het interpreteren van micro-expressies is dit hetzelfde. Als je teksten analyseert hoef je jezelf alleen maar te concentreren op de tekst zelf.

In het begin lijkt het misschien wat vreemd dat je geen persoon nodig hebt om te kunnen achterhalen wat de achterliggende informatie is. Sterker nog, dit kan juist afleiden. We kijken bij het analyseren van teksten uitsluitend wat er in de tekst staat en niet wat je van de persoon weet. Des te minder je van de persoon weet des te makkelijker wordt het analyseren.

Het analyseren van teksten heeft nog meer voordelen. Je kunt bijvoorbeeld niet worden bevooroordeeld door het uiterlijk van de persoon om wie het gaat. Met name als de verklaring of het verhaal door een andere persoon is gevraagd op te schrijven zal de beïnvloeding wat dat betreft minimaal zijn. Een ander voordeel is dat er bij het interviewen een sterke beïnvloeder

is. Dit is namelijk de interviewer zelf. Hij beïnvloed door het stellen van zijn vragen, door zijn aanwezigheid en non-verbale gedrag de geïnterviewde behoorlijk. Hiervan heb je bij de schriftelijke leugendetectie nauwelijks last.

De training schriftelijke leugendetectie is samengesteld op basis van reeds bewezen methodieken. De methodieken die worden gebruikt zijn overigens niet allemaal wetenschappelijk getoetst. Er is bij de meeste technieken wel meer dan 20 jaar studie naar verricht. De in deze training gebruikte technieken zijn afkomstig van meerdere specialisten op dit vakgebied. Zo wordt er gebruik gemaakt van voornamelijk Amerikaanse en Israëlische specialisten. Veel van wat we onze cursisten leren staat op het programma van de cursus verhoortechnieken van de FBI Academy in Quantico, de Royal Canadian Mounted Police Academy in Ottawa en de cursus verhoor-technieken aan de Nationale Rechercheschool te Brussel.

In het volgende artikel wordt meer uitgelegd over SCAN wat een onderdeel is van onze training schriftelijke leugendetectie.

Toon meer

Wat wil je leren?

  • Je leert hoe je uitsluitend op geschreven, getypte teksten de waarheid kunt achterhalen.
  • Je leert de ware intenties achterhalen.
  • Je leert op welke plekken in de tekst een leugen kunt verwachten.
  • Je leert voorspellen wanneer de leugen gaat ontstaan.
  • Je leert de impact van het event uit te tekst te halen.

Student waarderingen & beoordelingen

Nog geen beoordeling
Nog geen beoordeling