Hoe herken je een wolf in schaapskleren?

Hoe herken je een wolf in schaapskleren?

Hoe herken je een huichelaar

Een wolfs in schaapskleren of huichelaar is in feite een ordinaire leugenaar. Hun verhaal lijkt geloofwaardig, maar toch klopt er steeds iets niet. Ze manipuleren je waar je bij staat. Hoe voorkom je nu dat je straks bent belazerd of dat je weer verder gaat met je partner omdat die toch ‘echt niet is vreemdgegaan’ of je geld ‘echt gaat terugbetalen’ ?

Pathologische leugenaar in een relatie

Steeds opnieuw trap je er in. De smoesjes volgen elkaar op en keer op keer geef je je partner weer een kans. Je twijfelt namelijk omdat je geen bewijzen hebt, maar je buikgevoel zegt toch echt iets anders. Hoe lang houd je dit nog vol en hoe stop je dit gedrag?

Manipulator herkennen

Om een manipulator te herkennen moet je je eigen gevoel loslaten. Omdat we zijn opgevoed met dat je een ander moet geloven, is dat moeilijk en laten we ons belazeren door mensen die daarvan misbruik maken. Want als iemand tegen je zegt: “je gelooft mij toch wel?” durf jij dan meteen te zeggen: “nou nee, want de feiten kloppen niet bij je verhaal en wat je doet is anders dan wat je zegt”.

Nee, mensen zijn bang om een ander te kwetsen, zelfs als ze zelf belazerd worden. Want stel je voor dat je ruzie krijgt of de ander bij je weg gaat? Dan maar liever belazerd worden toch?

Manipulator ontmaskeren en aanpakken

Stap dus uit je gevoel en luister wat iemand écht zegt en écht doet. Doet of deed de persoon ook daadwerkelijk wat je wordt voorgehouden? Stel daar dus vragen over, want waarom moet jij je onzeker voelen als de ander je voorliegt en belazert? Kom voor je zelf op en bescherm jezelf tegen de gevolgen.

Om een huichelaar te herkennen en de wolf in schaapskleren te ontmaskeren, dien je dus ongevoelig te checken wat de persoon je vertelt.

  • controleer de feiten
  • vraag door op een antwoord, want een huichelaar heeft meestal geen andere antwoorden dan de eerste leugen.
  • de huichelaar vertelt steeds hetzelfde in andere bewoordingen, maar geeft geen direct antwoord
  • de leugenaar stelt een vraag terug aan jou om zelf niet te hoeven antwoorden
  • de wolf in schaapskleren speelt op je gevoel : “je gelooft mij toch wel?”
  • let op de lichaamstaal van de huichelaar, want past dat bij wat wordt gezegd?

Leugendetectortest laten doen of cursus leugendetectie?

Als je er klaar mee bent om belazerd te worden, kun je de persoon confronteren met diens waarheid. “Dus als jij de waarheid spreekt vind je het vast niet erg om even een leugendetectortest te laten doen?” Zo kun jij de pathologische leugenaar in je relatie ontmaskeren of laten zien dat jij je niet langer om de tuin laat leiden. Wil jouw wolf niet meedoen? Dan heb je meestal je antwoord gekregen en zal je je conclusies moeten trekken. Maar beter is het om dan toch een leugendetectortest te doen ter bevestiging.
Is dat teveel gevraagd, omdat je de ander niet zover krijgt, dan kun je zelf ook leugendetectie leren in een echte opleiding, om te zien wat mensen echt bedoelen en wat ze nou echt zeggen. Zo zie je het verschil tussen een leugenaar en de waarheid!
Wil je advies bij jouw wolf in schaapskleren?Neem dan contact met ons op of bel 0182-602570